9 noiembrie 2022
De câte ori ai auzit sintagma 'Nu am timp!' în ultima săptămână? Îți spun eu, de multe ori. Fie că ai spus-o tu, fie că ai auzit-o din partea altcuiva, un lucru e cert: timpul tinde să fie o valută rară!
Dacă-ți spun că, de fapt, există timp suficient, dar contează cum îl administrezi, mă crezi? Ce-ar fi dacă am arunca un ochi peste motivele principale care te-ar putea face să crezi că nu ai timp?
Vrei să faci multe lucruri în același timp, începi ceva, apoi treci la altceva. Te sucești, te învărtești, nu-ți mai place, vrei altceva, schimbi și modifici în speranța că vei găsi rețeta perfectă. Apoi, după ce ai găsit-o, începi s-o modifici, s-o schimbi și să încerci altceva.
Pian, desen, chitară, o limbă străină, cursuri de teatru, sport, jogging, cursuri de gătit, clubul de lectură. Și, să nu uităm, cursul de fotografie. Când vine duminică ești epuizat, abia mai poți respira și te gândești cu groază că mâine e luni și o iei de la capăt.
Stai să mă uit la un clip pe TikTok. Și la încă unul. Dar, vai! Ăsta e și mai mișto! Dar ăsta cum o fi? Trebuie să verific și Insta să văd ce e nou. Ce-ar fi să joc ceva câteva minute? Și uite-așa de la 'un clip' ajungi la câteva ore petrecute pe telefon, fără să-ți dai seama.
Ori dormi puține ore pe noapte, ori somnul tău nu e de calitate. Așa că în timpul zilei ești un zombi foarte obosit și plictisit, încât orice activitate ți se pare un efort imens. Ba mai mult, pare că nu ai timp să termini tot ce ai de făcut și lucrul acesta te enervează.
Ai de făcut ceva ce ai putea termina în zece minute, dar nu știu cum se face de ție îți ia o oră. Mai mult decât atât, tinzi să complici lucrurile atât de mult încât ți se pare foarte dificil să vezi calea cea mai simplă. Și dacă se întâmplă s-o vezi, cu siguranță e prea simplă ca să fie bună. Astfel că regândești problema și o iei de la capăt.
Te apuci de șapte lucruri și nu termini nimic. Apoi ești supărat că n-ai reușit să faci tot ce ți-ai propus și ai impresia că nu ai timp de nimic. Iar pentru a compensa, te apuci de încă o activitate.
Pentru tine fiecare zi e o surpriză. Nu știi la ce oră te trezești, nu știi la ce oră te culci, nu ai un plan și te lași purtat de vânt. Orice idee pare bună, indiferent când și cum apare, așa că ești mereu pe picior de plecare și mai tot timpul ai impresia că nu ai timp de nimic.
Vrei să faci pe plac tuturor, așa că de fiecare dată răspunsul e 'DA', chiar dacă simți că nu mai poți. Nu contează că ești deja aglomerat, sau că ai planul făcut pe următoarele săptămâni, tu accepți orice ofertă și orice inițiativă.
Atenție! Nu e vorba de somn. E vorba de faptul că mereu ești preocupat de ceva și nu-ți acorzi timp de relaxare. Timpul de relaxare se compune din activiăți care te deconectează de la rutină și care te ajută să-ți recapeți echilibrul.
Știu. Ești în întârziere. Dar dacă te uiți la ceas din două în două minute sigur timpul n-o să treacă altfel. În plus, vei deveni foarte stresat și vei ajunge în punctul în care ți se va părea că 24 de ore sunt mult prea puține pentru câte ai de făcut.
O soluție pentru a încerca să ieși din spirala lipsei de timp ar putea fi o sesiune de MANAGEMENTUL TIMPULUI, în care să afli care sunt principalele greșeli pe care le faci și cum se pot rezolva. În plus, analizăm care sunt punctele tari și punctele slabe și găsim o soluție pentru a te ajuta să depășești cu bine blocajul.
Completează formularul și hai să stăm de vorbă!
Iar dacă vrei să citești mai multe despre subiect, aici ai un studiu din 2019 care evaluează impactul Managementului Timpului asupra unor grupe de studenți, iar aici ai un alt studiu din 2021 care analizează eficiența
Managementului Timpului.
Spor la citit!
Consultant educațional
Stanciu Adriana-Maria P.F.A.