Fiind vorba despre o alegere extrem de importantă, ar fi bine să te informezi din timp, din surse credibile asupra programelor de studiu, oportunităților și beneficiilor admiterii la liceele care te interesează, pentru a te asigura că iei o decizie bună.

 

Dacă încă nu te-ai hotărât la ce liceu vrei să ajungi, te aștept la o sesiune de consultanță educațională să vedem ce ți se potrivește, ce opțiuni există și care sunt pașii pentru a ajunge acolo unde îți dorești!

 

Completează formularul și hai să discutăm! 

De-a lungul timpului, am întâlnit situații în care părinții insistau ca elevul să urmeze un anumit liceu pe care îl urmaseră ei, chiar dacă el își dorea altceva. Ținând cont de modificările și schimbările de peste ani, e posibil ca nivelul unui liceu bun din trecut să nu mai corespundă cu nivelul actual. În plus, ideea de a urma traiectoria profesională a părinților nu e întotdeauna calea cea mai bună. Tocmai de aceea, e bine ca alegerea liceului să reprezinte o perioadă de autocunoaștere și de asumare a unei decizii informate, nu doar aplicarea 'celei mai simple metode' sau păstrarea 'unei tradiții'.

4. Nu alege liceul pentru că aici au studiat părinții tăi.


Am auzit de foarte multe instanțe în care elevii se decid asupra unui anumit liceu, ținând cont de alegerile celorlalți colegi. Din păcate, multe dintre aceste alegeri sfârșesc prin eșec din cauza faptului că nu se ține cont de specificul liceului, de calitatea vieții sociale și de alte aspecte de adaptare. Ceea ce se potrivește colegului de bancă nu e necesar să ți se potrivească și ție. Astfel, fă o alege corectă pentru tine și ține cont de nevoile tale. 

3. Nu alege liceul în funcție de colegii tăi. 

Se pare că acesta este un criteriu foarte important, ce stă la baza multor raționamente. Din păcate, este un criteriu care induce în eroare. Felul în care arată un liceu nu exprimă neapărat nivelul liceului. De exemplu, există licee stabilite în clădiri vechi, ce, în afară de o zugrăveală modernă, nu prezintă mari îmbunătățiri, dar unde elevii au parte de un proces educațional bine pus la punct. În aceeași măsură, există licee ce-și desfășoară activitatea în clădiri moderne, care-ți iau ochii, dar care ascund mari probleme, cum ar fi rata mică de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Cel mai bine, interesează-te din timp despre liceu, vizitează-l și asigură-te că iei o decizie informată.

2. Nu alege liceul în funcție de cât de frumos arată.

Cea mai mare tentație este să alegi calea cea mai ușoară. De exemplu, dacă ai media 9,00 și decizi să alegi un liceu cu media 8,70, doar pentru că e foarte aproape de casă,  te sabotezi singur. Făcând această alegere, renunți la opțiuni mai bune la care ai fi avut acces, doar pentru că ești comod. Până la urmă, trebuie să găsești un liceu pe măsura notei tale, trebuie să-ți oferi cea mai bună șansă educațională care să te avantajeze! 

1. Nu alege liceul în funcție de cât de aproape e de casă. 

Repartizarea la liceu. Momentul acela din an când tot ce știai despre admiterea la liceu se duce pe apa sâmbetei și te trezești în fața fișei de repartizare fără să ai cea mai mică idee despre ce ar trebui să scrii. Chiar dacă ai făcut liste și listuțe cu zeci de opțiuni, tot nu ești decis ce să alegi și ți-e teamă că odată făcută alegerea, nu va mai putea fi schimbată și încep întrebările de tipul 'Oare trebuia să aleg asta?' și 'De ce n-am pus cealaltă opțiune prima?'.


Tocmai de aceea iată patru greșeli pe care ar fi bine să le eviți la alegerea opțiunilor pentru liceu:

6 decembrie 2022

4 greșeli pe care să le eviți la alegerea liceului


CONTACTEAZĂ-MĂ > 

Consultant educațional

  Stanciu Adriana-Maria P.F.A.

Articol 4 greșeli pe care să le eviți  la alegerea liceului