Dacă vrei să discutăm personalizat despre time-management, sau vrei să găsim o strategie care să te ajute și vrei să punem la punct un program eficient de invățare, nu ezita să mă contactezi folosind formularul.  

După ce ți-ai stabilit țelurile de la punctul trei, stabilește-ți recompense pentru fiecare etapă reușită. De exemplu, pentru fiecare oră de studiu terminată cu bine, acordă-ți un sfert de oră în care să faci orice vrei. Te poți uita la clipuri, poți vorbi cu prietenii sau poți verifica social media.

 

E important să asociezi procesul de învățare cu procesul de recompensare. Astfel, știind dinainte ce recompensă urmează, ești mai înclinat să depui efort, tocmai pentru a ajunge la premiu. 


4. Recompensează-te 

Unul dintre cele mai mari motive pentru care dăm greș este faptul că ne stabilim țeluri foarte greu de atins, iar atunci când nu reușim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor suntem deprimați. Mai mult decât atât, trăim cu impresia că nu suntem suficient de buni, că nu facem față și că, fără îndoială, n-o să ne iasă nimic niciodată. Fals!

 

Secretul este să-ți stabilești țeluri rezonabile, care să te ajute să progresezi, nu care să te demotiveze.

 

De exemplu, dacă vorbim despre materia de la română, să zicem că ai de recapitulat douăzeci de lecții. Un țel greu de atins e să-ți propui să le recapitulezi în două ore. Un țel rezonabil e să-ți propui să recapitulezi o lecție, maxim două pe zi. 


3. Stabilește țeluri rezonabile

Când spun asta mă refer la toate aspectele care țin de procesul învățării. În primul rând, organizează-ți camera, apoi biroul, iar în cele din urmă pune la punct materialele care-ți sunt necesare pentru a învăța, de exemplu cărțile, caietele și culegerile


După ce ai terminat cu organizarea fizică a lucrurilor, poți începe organizarea 'organică' a materiei, plecând de la determinarea numărului de pagini pe care trebuie să-l parcurgi. Odată stabilit numărul, uită-te pe calendar și propune-ți o limită de timp în care să înveți. 

2. Organizează-te 

E o vorbă din popor care zice 'mai bine mai târziu decât niciodată'. Ei bine, vorba asta nu se potrivește și aici.

Cu cât mai târziu, cu atât mai mare stresul tău. De ce?

 

Noi funcționăm după niște principii simple: când știm că mai avem timp suntem foarte relaxați, dar când începem să rămânănem fără timp devenim agitați, nervoși, stresați și eficiența noastră are de suferit. Cum așa?

 

Pe măsură ce se acumulează stresul, atenția și implicarea scad, deși la suprafață lucrurile par exact pe invers: pare că înveți (sau cel puțin încerci să înveți). Totuși, degeaba înveți dacă nu se prea lipește nimic, nu?

1. Nu lăsa totul pe ultima sută de metri 

E ianuarie iar Evaluarea Națională și Bacalaureatul se apropie cu viteză. Pe măsură ce trece timpul, s-ar putea să ai impresia că nu ești suficient de pregătit și că, indiferent cât de mult îți dai interesul, nu reușești să te concentrezi. Ba mai mult, s-ar putea să încerci să înveți, dar degeaba...nu se prinde nimic! Ce e de făcut? 

 

Iată câteva sfaturi care s-ar putea să te ajute să înveți eficient pentru Evaluare sau Bac:
 

18 ianuarie 2023

4 sfaturi pentru a învăța eficient 

CONTACTEAZĂ-MĂ > 

Consultant educațional

  Stanciu Adriana-Maria P.F.A.