Ați observat că la fiecare subpunct am folosit sintagma 'POATE FI'? Am decis să mă exprim astfel deoarece fiecare om e diferit, iar în ceea ce privește școala, cu toții avem dreptul să avem viziuni diferite asupra succesului școlar.
Din punctul meu de vedere, nu există o singură viziune câștigătoare, ideea de succes școlar însumând câte puțin din fiecare viziune. E ca și cum ai face o pizza. Fiecăruia îi place altfel, drept urmare, avem un blat pe care punem diferite ingrediente în diferite cantități.
Dacă vrei să discutăm în detaliu despre viziunea ta asupra succesului școlar și dacă vrei să realizăm un plan educațional personalizat, nu ezita să mă contactezi folosind FORMULARUL.
Poate vi se pare amuzant, dar aceasta poate fi, de asemenea o viziune asupra succesului școlar care are în prim-plan satisfacția și bunăstarea elevului. Situațiile de mai sus s-au bazat pe aspecte concrete, palpabile, măsurabile ale procesului educațional, în timp ce acest punct de vedere se bazează pe aspectul emoțional al participării la școală, condiție ce poate fi puțin mai greu de măsurat. Și totuși, pentru unii acest criteriu poate reprezenta definiția succesului școlar.
În cazul unora, Bacalaureatul poate reprezenta o încununare a efortului depus de-a lungul școlii și liceului, devenind finalul studiilor, aceștia orientându-se către alte direcții educaționale și profesionale. În cazul altora, examenul de Bac poate fi o provocare în sine, fiind mulțumitoare o notă de trecere și obținerea diplomei.
Admiterea la facultate poate însemna un succes educațional răsunător ce se traduce prin faptul că pregătirea din timpul școlii și a liceului n-a fost în van, elevul ajungând la un nivel ridicat de performanță, care să-i permită accesul la învățământul superior. Astfel, unii consideră reușita la facultate drept un mare succes școlar.
Cu siguranță ați auzit de copii care participă la zeci de concursuri și olimpiade, pentru care succesul se traduce prin diplome, trofee, medalii și alte mici atenții care bucură ochiul și mândria. Și pe bună dreptate, e o experiență nouă, competitivă, antrenantă ce merită să fie experimentată. Totuși, participarea la concursuri nu reprezintă în sine dovada unui nivel ridicat de cunoștințe, ci dorința de implicare în activități competiționale.
Acestea fiind spuse, am întâlnit mulți părinți care calculau reușita copiilor pe baza numărului de concursuri la care îi înscriau, considerând că succesul școlar e direct proporțional numărului de competiții la care participau copii, indiferent de rezultatele obținute.
Pentru unii, succesul școlar reprezintă doar acumularea notelor mari. Interesant este că atunci când se vorbește despre note mari, de obicei lumea se referă doar la nota zece, notele nouă sau opt intrând în categoria 'notelor bune'. Totuși, această vânătoare acerbă de note mari nu reflectă întotdeauna adevăratul nivel, ci doar abilitatea de a lua note mari. Cum adică?
O să râdeți și, probabil, o să vă gândiți că n-am dreptate. Dar de câte ori nu s-a întâmplat să dați peste o notă de zece dată pe un referat copiat de pe internet, pentru simpla prezență sau pentru participarea la un anumit eveniment? Notele acestea sunt, cu adevărat, relevante? Dacă excludem relevanța notelor și luăm în considerare doar valoarea acestora, ei bine, da, pentru unii notele pot însemna succes școlar.
Indiferent din ce generație faci parte, cu siguranță ai auzit cel puțin o dată de conceptul de 'succes școlar' care se mai traduce și prin veșnica întrebare 'ce note ai la școală?'.
Înainte de a porni articolul, ar fi bine să lămurim puțin ce înseamnă cuvântul SUCCES.
În general, când vorbim despre succes, oamenii tind să se refere la ceva ce stârnește interesul, garantează o poziție ierarhică râvnită de toată lumea, definește un statut social deosebit, anunță o reușită excepțională ce încununează un munte de eforturi.
DEX-ul nu e chiar atât de radical și se limitează la a ne informa că SUCCES = Rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni).
Interesant e că se folosesc termenele 'favorabil' și 'pozitiv' în loc de 'excepțional', 'grozav', 'nemaivăzut', 'perfect' sau 'impecabil'.
Mai mult decât atât, indiferent de domeniul despre care discutăm, ideea de succes e subiectivă, astfel încât sunt permise mai multe variante de răspuns, în funcție de nevoile și viziunea fiecăruia. Drept urmare, dacă pentru o firmă de contabilitate succesul înseamnă să aibă mulți clienți care să plătească puțin, pentru altă firmă din același domeniu, succesul s-ar putea traduce prin colaborarea cu puține firme cărora să le poată oferi servicii de calitate la prețuri corecte. E doar o problemă de...optică.
Drept urmare, vă invit să pornim în călătoria descoperirii perspectivelor diferite asupra succesului școlar:
27 ianuarie 2023
Consultant educațional
Stanciu Adriana-Maria P.F.A.